Baloty, silosy, a może pryzma? Kiedy wybrać który, tak aby przechowywanie zbiorów było jak najbardziej korzystne? Co warto wybrać, aby nie ucierpiały na tym nasze zbiory? Przeczytaj, by dowiedzieć się więcej o ich właściwościach.
Baloty- przechowywanie zbiorów:
- Idealne rozwiązanie dla małych gospodarstw.
- Minimalizacja strat.
- Angażuje małą ilość potrzebnych osób.
- Duża dzienna wydajność.
- Latem baloty się nie nagrzewają.
- Szybki proces zakiszania.
- Mniejsze koszty utrzymania.
Pryzma- przechowywanie zbiorów:
- Dobrze sprawdza się na łąkach naturalnych o zróżnicowanej jakości trawy.
- Możliwość wymieszania różnej jakości trawy oraz lucerny co znacząco wpływa na jakość i wartości kiszonki.
- Mniejsze zużycie folii
- Mniejsze zużycie paliwa
Silosy- przechowywanie zbiorów:
- Odporne na warunki atmosferyczne i zmiany temperatur.
- Lepsze zagęszczenie materiału.
- Czystość zakiszanego materiału.
- Mniejsze zużycie folii.
Co warto kisić, aby nie zaszkodzić swojej hodowli?
Pasze objętościowe są podstawowym komponentem w żywieniu bydła mlecznego. Dlatego, co najlepiej wybrać?
- Kukurydza,
- Rośliny motylkowate: lucerna i koniczyna,
- Trawy,
- Liście buraków cukrowych.
Odpowiednio zrobiona kiszonka powinna charakteryzować się swoistym, aromatycznym, przyjemnie kwasowym zapachem. Kolor powinien być najbardziej zbliżony do wyjściowego koloru surowca. Należy pamiętać, aby przed kiszeniem surowiec był dokładnie umyty z ziemi, ponieważ może mieć to negatywny wpływ na zdrowie krów. Minimalny czas fermentacji prawidłowo zakiszonej masy to 6-8 tygodni. Pamiętajmy, aby dieta krów była uzupełniana paszami treściwymi!
O tym w jaki sposób powinien być przygotowany pokarm dla bydła mlecznego, o jakich wartościach odżywczych należy pamiętać dowiesz się dzięki licznym szkoleniom prezentowanym podczas Narodowego Dnia Mlecznej Fermy więcej informacji tutaj.
Zobacz również: Pokos traw
ŹRÓDŁO:
https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/jak-przechowujemy-nasze-kiszonki,51349.html
https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/bydlo-i-mleko/kiedy-mozna-otwierac-kiszonke,64856.html