DATA

17 września 2021

LOKALIZACJA

Jakusze, Gmina Trzebieszów, woj.lubelskie

CZYM SĄ WIRTUALNE DNI FARMY MLECZNEJ?

bull-2438032_1920-2-2
[mapplic id="4070"]

Jest to nowa odsłona projektu Narodowy Dzień Mlecznej Fermy.

W związku z COVID-19 od 2020 r. Narodowy Dzień Mlecznej Fermy przyjął inna formę wydarzenia – hybrydową, czyli połączenie offline z online.


2 gospodarstwa, 2 województwa, 4 edycje

OFFLINE

  • Bezpieczeństwo jest kluczowe:
    • System rejestracji online dla wystawców, mediów
      i zwiedzających
    • Limitowana liczba uczestników – system precyzyjnego liczenia osób
    • Zachowanie odstępów miedzy stoiskami
    • Bezpieczne rozmowy – wygrodzone miejsca do spotkań
    • Oznakowane, bezpieczne strefy do wejścia, z zachowaniem 2 m odległości
    • Obowiązek zasłaniania nosa i ust
    • Obowiązkowa dezynfekcja rąk
    • Szerokie ciągi komunikacyjne
  • Pokazy maszyn zielonkowych w kameralnych grupach
  • Kameralne grupy podczas zwiedzania gospodarstwa
  • Prezentacja najnowszych technologii zarządzania na gospodarstwach mlecznych
  • Postęp i innowacje w produkcji pasz i żywieniu bydła mlecznego
  • Konsultacje żywieniowe i agronomiczne

ONLINE

  • Wirtualna wycieczka po gospodarstwie
  • Transmisja na żywo z pokazów maszyn zielonkowych
  • Prelekcje w formie szkoleń online dostępne na agro platformie edukacyjnej AgriMasterClass.com:
    • Technologie zarządzania gospodarstwem mlecznym
    • Postęp i innowacje w produkcji pasz z kukurydzy na kiszonkę
    • Technologii żywienia bydła mlecznego

o Gospodarstwie Rolnym Państwa Izdebskich:

Liczba ha

100 ha

Ogólna liczba krów

230

Ilość krów mlecznych

125

Średnia roczna wydajność

9800

Rasa

HF

Średnia liczba laktacji

4

Wyposażenie obory

  • hala rybia ość 2×10 DeLaval
  • stacje paszowe
  • system aktywności u krów
  • wygrodzenie legowisk od Arntjen
  •  kurtyny i wentylatory DeLaval
  • robot DeLaval Rs
  • 3 czochradła firmy DeLaval

Sprzęt do przygotowania paszy

RMH MIXEL 24 z 2019 r.

Dój odbywa się o godzinie 6.00 i 18.00 i pracują przy nim najczęściej 3 osoby – 2 w kanale udojowym i 1 osoba do naganiania. Przygotowanie do doju rozpoczyna się od nałożenia piany przedudojowej na strzyki, a następnie są one wycierane ręcznikiem papierowym. Po tym procesie następuje dój. Dwa razy w miesiącu w cyklach trzydniowych krowy po doju przechodzą do wanny w celu umycia racic

PATRONI HONOROWI

PARTNER GENERALNY

PARTNERZY STRATEGICZNI

REZERWUJ MIEJSCE

Rezerwacja miejsca nie wiąże się z kosztami ale zobowiązuje do udziału w wydarzeniu.

Narodowy Dzień Mlecznej Fermy